sâmbătă, 6 februarie 2010

2010 YEAR OF THE TIGERTigrul, adevaratul rege al junglei

Nu-l intrebati pe Dumnezeu de ce a creat tigrul, multumiti-i ca nu i-a dat si aripi!-proverb indian
Originea marilor feline se pierde in noaptea timpului. In zilele noastre, toate ipotezele paleontologilor converg catre ideea ca felinele se trag din miacide, un grup de mamifere care au aparut in urma cu aproximativ 50 de milioane de ani si care se hraneau cu insecte.Familia smilodonilor, faimosii tigri cu colti-pumnal, astazi disparuti, a insangerat campiile din Eurasia si din cele doua Americi inca de acum 30 de milioane de ani.
Pisicile mari, incluzand tigrii, au aparut in urma cu 5 milioane de ani, dintr-un stramos comun, asemanator leoparzilor si jaguarilor. Primele fosile de tigru au o vechime de doua milioane de ani si au fost descoperite in zona Cercului Polar de nord, mai exact pe insula Wrangel, argument neasteptat in favoarea teoriei care sustine originea nordica a acestor animale.Milioanele de ani de evolutie au dus la aparitia unui animal magnific, tigrul fiind cea mai mare si mai puternica felina de pe glob. Caninii sai sunt mai grosi decat degetele unui halterofil si impodobesc falci cu o putere enorma: animalul dezvolta, cand musca, o forta de aproape 500 de kilograme. Corpul suplu si comprimat lateral ii permite felinei sa se furiseze mai usor prin desisurile padurii si prin ierburile inalte, fiind actionat de o musculatura perfect adaptata pentru vanatoare. Si ce-ar putea vorbi mai convingator despre puterea sa uluitoare decat faptul ca poate tari pe distante de peste 30 de metri un bivol proaspat ucis? (experimentele au demonstrat ca, pentru a realiza o actiune similara, este nevoie de efortul conjugat a cel putin 11 oameni).Aceasta forta a naturii este imbracata intr-o blana colorata in diverse nuante de galben-roscat, mai deschisa la culoare la tigrii din nord, mai inchisa la cei din sud. Dungile care ii dau aspectul vargat difera de la individ la individ: asa cum nu exista doi oameni cu aceleasi amprente digitale, nu se intalnesc nici doi tigri cu dungi identice. Blana este un mare atu la vanatoare, un tigru ascuns in vegetatia deasa fiind greu de observat chiar si de cea mai precauta victima.PORTRETUL   UNUI   PRADATOR

La un asemenea carnivor simturile sunt excelente, auzul fiind atat de dezvoltat, incat tigrul poate face diferenta dintre zgomotul unei frunze luate de o pala de vant si cel al unei frunze desprinse de un animal in trecere. Folosindu-si acuitatea vizuala, el calculeaza distantele si observa comportamentul animalelor luate in vizor. Miscarile capului il ajuta la o focalizare cat mai exacta inainte de saltul mortal. In schimb, mirosul este slab dezvoltat, experimentele dovedind ca tigrii nu pot detecta mirosul de om, fapt de exceptie printre marii pradatori. Miscarile ii sunt suple si tacute, iar pasii neauziti. Astfel echipat, tigrul prinde orice prada, de la sobolani si pesti, la mistreti, cerbi si bivoli. In cazuri extreme, ataca cu succes pui de elefanti si rinoceri adulti. s-au vazut si cazuri in care tigrii bengalezi consumau fructe!Cand un tigru se apropie suficient de mult de viitoarea lui victima, urmeaza cateva salturi in viteza. Impactul cu enormul sau trup zapaceste prada, gatul acesteia este insfacat, iar coltii isi spun ultimul cuvant. Totusi, Natura a reglat perfect jocul vietii si al mortii, tigrii capturand in medie doar 2-3 animale din 10 atacate. In salbaticie, un tigru da gata intre 18 si 27 de kilograme de carne la o masa, care insa nu are loc zilnic, motiv pentru care consumul mediu se ridica la doar 9 kilograme pe zi, ratie adoptata si in gradinile zoologice. De la varsta de 4 ani, tigrii sunt gata sa aduca pe lume urmasi. Un tigru mascul este un amant redutabil si chiar daca o partida de amor tigresc dureaza mai putin de un minut, macho-ul vargat se imperecheaza de 60 de ori intr-o singura zi. Dupa saptamana nebuna in care femela este receptiva la avansurile lui, masculul pleaca in cautarea altor victime, in timp ce tigroaica isi preia rolul de mama si cauta o vizuina retrasa.Aici va aduce pe lume 1-3 minuni pufoase care, la nastere, cantaresc doar cate 1 kilogram. Puii nu se despart de mama vreme de aproape trei ani de zile, interval in care invata arta vanatorii si secretele dure ale supravietuirii.


REGATUL  TIGRULUI

Padurea este mama tigrului, iar tigrul este protectorul ei. -proverb cambodgian
Nimic mai adevarat: tigrul este copilul padurii inca de la aparitia lui. Leul, in schimb, este un carnivor al spatiilor deschise, al savanei si al stepei, motiv pentru care cunoscuta sintagma "Leul- regele junglei!" este complet eronata. Tigrul isi duce viata in toate tipurile de paduri, de la taigaua inghetata din estul siberiei, la padurile de mangrove din sunderband, de la padurile uscate si spinoase din nord-vestul Indiei, la junglele cu iarba inalta de la poalele Himalayei si de la vaile impadurite din Nepal, unde tigrii se pot intalni chiar si la 3.000 de metri altitudine, pana la junglele umede de pe teritoriile Indochinei si Indoneziei.Tigrul caspic, astazi disparut, vana prin amestecul de paduri de stejar, mlastini si stufaris numit de localnici tugai, habitat foarte asemanator celui din padurile Letea si Caraorman din Delta Dunarii.Tigrii adulti sunt carnivore solitare, care isi stabilesc teritoriul in zone cu prada suficienta, cu ascunzisuri si apa. Nu sunt insa exclusivisti din acest punct de vedere: mai multi tigri isi pot intersecta teritoriile, iar regatul unui mascul se suprapune peste domeniile catorva femele. Cu totul alta este situatia atunci cand un tigru mascul incalca teritoriul altuia, caci in peste 90% dintre cazuri se lasa cu moarte de tigru! Pentru a evita aceste lupte feroce, tigrii isi marcheaza teritoriul cu urina si cu zgarieturi lasate pe scoarta copacilor.

Niciun comentariu: